Welke lockdown-mama ben jij?

17 december 2020 | 0 Reacties

Afgelopen maandagmiddag op het schoolplein, hoorde ik een groepje moeders praten. “Waaaah!”, zei er één. “Ik raakte echt even in paniek toen ik las dat de scholen weer dicht zouden gaan. Ik heb van schrik een hele reep Tony’s opgegeten.” Waarop de andere drie moeders in koor riepen: “Ik ook!”

Chocola als afleider voor de schrik. Niet heel gezond maar ZO begrijpelijk. Want daar gaan we weer. Weer die puzzel van werk, zorg en onderwijs. Weer de stress die daarbij komt kijken. Weer al je plannen en planningen in de prullenbak en maar zien hoe je het de komende weken gaat redden. Dit keer zonder het mooie weer, maar met kou en regen in het verschiet. Oh joy.

Nu de ergste schrik eraf is en we al weer een beetje gewend zijn geraakt aan het idee van weer 5 weken met z’n allen thuiszitten, wil ik je deze vraag eens stellen:

In welke lockdown-mama ben jij geschoten de afgelopen dagen?

Ben jij in de rol gestapt van mij-maak-je-niet-klein-ik-sjef-dit?

De mama die niet stilstaat bij wat het haar doet maar meteen de schouders eronder zet, het gaspedaal intrapt en nog meer van zichzelf geeft om de boel draaiende te houden. De mama die het op adrenaline gaat doen. Want ze is wel geschrokken maar heeft de schrik meteen omgezet in actie. Ze gaat nog harder haar best doen, in haar gezin, in haar werk en in al het andere dat ze moet.

Met als risico dat ze elke avond een half uurtje eerder moe is, omdat ze veel te veel van zichzelf verwacht en nog minder tijd voor zichzelf gaat nemen dan ze al deed.

Ben jij misschien meer type help-help-help-hoe-dan-?! ?

Die mama die het eigenlijk meteen niet meer zag zitten. Die verstijfde zodra ze hoorde dat dit er weer aankomt. Wiens hoofd op blanco ging. Een gevoel van “ik weet het even niet meer”. Vluchtte je in chocola, Netflix of die fles wijn die je nog had staan? Jezelf verdovend om maar niet te hoeven voelen hoe vervelend dit eigenlijk is en hoeveel het van je gaat vragen?

Met als risico dat je half januari flink wat kilo’s zwaarder bent en wekenlang hebt gevoeld dat je geen regie had over je eigen leven.

Of stapte je in de rol van Moeder Adelaar?

Dook je niet meteen in oplossingen en planningen en raakte je ook niet in paniek? Maar vloog je even wat hoger om te kijken wat dit eigenlijk allemaal behelst? Van een afstandje kijken wat er gaat gebeuren en welke problemen dat wellicht oplevert. Zodat je die in alle rust, vanuit de stilte daar hoog in de lucht, kunt oplossen.

Zodat stress en paniek geen ruimte kregen en jij de komende weken prima weet wat je kunt doen om happy & healthy te blijven.

Wij kozen hier thuis voor het laatste. Mijn lief en ik zijn meteen om de tafel gaan zitten en stelden onszelf deze vragen:

Wat werkte er goed tijdens de vorige lockdown?

Wat werkte er voor geen meter?

Wat hebben we toen over het hoofd gezien, waar we nu rekening mee moeten houden?

Want eerlijk is eerlijk, het was tijdens de vorige lockdown niet altijd gezellig bij ons thuis. Wat wij destijds onderschat hebben, was de spanning die we allebei stiekem opbouwden.

Door de onderhuidse angst voor een plotselinge pandemie. Wat als mijn ouders ziek worden??!

Door het gebrek van af en toe even weg kunnen. Jezelf en de kinderen niet even kunnen uitlaten om de emmers te legen.

Door elke dag opnieuw te puzzelen op wie wanneer ging werken. En dan te vechten over de “beste” werktijden.

Door elkaars werktijden niet altijd te respecteren. Je weet wel, dat je denkt.. ik maak het nog even af. Waardoor de ander ineens een half uur minder had om te werken.

Heel open en eerlijk keken we samen naar wat we deze lockdown anders kunnen doen. Zodat wij (de papa en de mama) ontspannen en happy blijven en vanuit die ontspanning de kinderen kunnen geven wat ze nodig hebben in deze tijd.

Want reken maar dat zij het ook voelen. Dat dit gedonder bij hun ook stress oplevert. Ze zullen het niet kunnen verwoorden, maar NATUURLIJK bouwt onze kleuterzoon spanning op nu hij niet met zijn schoolvrienden kan spelen. Natuurlijk bouwt hij spanning op omdat het lievelingsmoment van de week (de zwemles!) niet door kan gaan. Natuurlijk bouwde hij spanning op toen hij hoorde dat de muziekles waarmee hij in januari zou starten, nog even niet begint.

En natuurlijk bouwt hij spanning op van weer zoveel thuis- en binnen zitten.

Spanning die eruit komt als een driftbui. Als niet-willen-slapen. Als minder zindelijk zijn ’s nachts. Als meer willen snoepen of tv kijken. Als aandacht vragen op manieren waarvan ik denk “waarom doe je dat nou?!”.

Herken je dat? Dat je kinderen er ook van geschrokken zijn maar dat niet per se met woorden uiten?

Lieve mama, als we er de komende weken echt voor onze kinderen willen zijn. Als we willen horen wat zij zonder woorden zeggen, dan moeten we onszelf de ruimte geven om dicht bij onszelf te blijven. Alleen vanuit ontspanning en bij onszelf zijn, kunnen we onze kinderen de ruimte geven om hun spanning te ontladen (hallo schreeuwende en schoppende kleuter). Alleen vanuit ontspanning gaan we 5 mooie, gezellige lockdown-weken tegemoet.

Wij maakten ons plan voor een fijne lockdown afgelopen maandag, first thing. Het belangrijkste besluit: papa en mama beginnen de dag met allebei (om de beurt) een half uur sporten. Fietsen, fitness, yoga, flink doorstappen in het bos. Zo blijven wij fit en kunnen we op tijd onze spanning kwijt. Om er daarna ontspannen te kunnen zijn voor onze jongens.

En jij? Heb jij bedacht hoe je deze lockdown tot een fijne tijd gaat maken? Of ben je als een kip zonder kop de actie ingeschoten? Ogen dicht en wachten tot het over is?

Doe het jezelf niet aan, mama. Neem een moment de tijd om rustig te kijken naar wat deze periode vraagt van jou. Van jullie.

Wat moet erbij, zodat jullie je spanning kwijt kunnen?

Wat kan eraf, zodat er minder stress ontstaat?

Wat hebben jullie als gezin nodig om elke dag te kunnen doen wat er moet, zonder er aan onderdoor te gaan?

Stel jezelf die vragen. Maak een plannetje, het liefst samen met je lief. Pak even de rol van Moeder Adelaar, zodat je daarna in alle rust kunt landen in Lockdown Life 2.0.

Ik wens je een mooie tijd toe, samen met je gezin!

Liefs, Diane

PS. Weet jij nu al dat het zonder hulp niet gaat lukken en is NU de tijd om te gaan leren hoe jij weer een ontspannen, tevreden, liefdevolle en blije mama kunt worden. Leg dan een van de mooiste kadootjes ooit voor jezelf onder de kerstboom. Deze maand, en deze maand ALLEEN, krijg je grote decemberkorting op mijn unieke coachingstraject ‘Tijd voor Mama’. Voor 300 euro minder dan normaal neem ik je mee in de wereld van het ontspannen moederschap en leer je ALLES wat je nodig hebt om van je moederleven een feest in plaats van een struggle te maken. Velen gingen je voor en geen van hen had het willen missen. Onlangs zij een van deze mama’s:

“Voorheen stond ik alleen maar IN de storm en was ik ’s avonds helemaal afgedraaid. Van jou heb ik geleerd hoe ik in het oog van de storm kan staan en rust en plezier kan ervaren in het moederschap. Ik ben blij dat ik deze kant van het moeder zijn door jou heb ontdekt. Ik wil er nog veel meer van ontdekken.”

Een andere mama zei:

“Wauw, wat een verschil al, na 2 weken! Ik hoef niet meer om 20.00u naar bed maar heb ’s avonds nog energie over om te doen wat ik leuk vindt. Ik geniet meer van mijn kinderen, maar vooral geniet ik veel meer van mijn leven. Dankjewel voor wat je me nu al hebt geleerd.”

Wil jij dat ook? Meld je dan snel HIER aan voor deze megakorting.

Volg mij op
Facebook

Volg mij op Instagram

Wat maakt jouw mamaleven moeilijker dan je zou willen?

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen. Wat maakt jouw mamaleven moeilijker dan je zou willen?  Is het de verantwoordelijkheid? Is het de zooi in huis en de altijd volle wasmand? Is het de eenzaamheid, omdat je je beste vriendinnen niet meer zo vaak ziet als...

In het moederschap is er geen one size, fits all.

'Ik wil het zo graag goed doen’, zei ze. En in alles wat iemand tegen me zegt over hoe ik moeder ben, hoor ik ‘Je doet het niet goed’.  Als ik zeg dat ik 32 uur per week werk, Is er altijd wel iemand die zegt dat dat veel te veel is voor een moeder. Dat het slecht is...

En dan word ik boos.

Zaterdagmiddag. We hebben een superleuk uitje bedacht. Vooral leuk voor die jongens, want die kunnen er helemaal los.  Als we vertellen wat mijn lief met de kinders gaat doen, klinkt er gejuich. Ze hebben er zin in. Gaan in de meewerkstand want ze willen zo snel...

Luisteren naar je intuïtie is je sterkste troef als moeder.

Daar ligt hij, mijn lieve baby van 13 dagen oud. Volgeplakt met stickers en snoertjes. Gekoppeld aan de monitor. “Als er iets gebeurt, dan zien we dat meteen, mevrouw. Dus ga maar rustig slapen. Je hebt je rust hard nodig.” Maar hoe ga je slapen als je ienieminie...

Hoe kom jij aan je rust deze zomer?

Een slordige 12 jaar geleden belandde ik in een burn-out. Als donderslag bij heldere hemel. Voor mij dan. Mijn beste vrienden hadden het van mijlenver aan zien komen. Hadden me zelfs gewaarschuwd. Vaak gevraagd of het wel goed ging. Of ik niet eens moest ontspannen....

Download gratis
mijn e-book

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download mijn gratis e-book

Breng vandaag al meer rust en ontspanning in je leven! Meld je aan voor mijn e-maillijst en ontvang het gratis e-book 'Supermama is nu wel heel erg moe!'

Wat fijn dat je aan de slag wilt om de ontspannen mama te worden die je wilt zijn en de rust in je leven terug te brengen! Ik heb je een mail gestuurd waarin ik je vraag of je wilt bevestigen dat je het e-book inderdaad hebt aangevraagd. Om ongewenste spam te voorkomen. Wil je daar even op klikken? Dan ontvang je direct de link naar het e-book en kun je meteen starten!

Download mijn gratis audioserie

Wanneer je de audioserie download ga je automatisch akkoord met de privacyverklaring en ontvang je met regelmaat gratis tips en inspiratie in je inbox.

Wat fijn dat je aan de slag wilt om de ontspannen mama te worden die je wilt zijn en de rust in je leven terug te brengen! Ik heb je een mail gestuurd waarin ik je vraag of je wilt bevestigen dat je de audioserie inderdaad hebt aangevraagd. Om ongewenste spam te voorkomen. Wil je daar even op klikken? Dan ontvang je direct de link naar de audioserie en kun je meteen starten!

Mamaya Cheatsheet | Stop die sneltrein | Tips voor ontspanning

Download mijn gratis cheatsheet

Download mijn cheatsheet en ontvang regelmatig extra tips en inspiratie in je inbox voor meer rust, ontspanning en inspiratie in jouw moederleven.

Gelukt!