Moederschap maakt alles beter. En moederschap maakt alles erger.

1 oktober 2020 | 0 Reacties

Moederschap maakt alles mooier. En alles erger.

Weet je waarom?

Omdat moederschap een vergrootglas legt over alles dat je al was. Over je mooie en je minder mooie kanten. Over je goede en je slechte eigenschappen. Eigenlijk vergroot het moederschap al die dingen uit.

Zo zie ik bijvoorbeeld heel veel moeders die bijna altijd haast hebben. Harde werkers die zelden rust nemen. Want als je rust neemt, ben je een nietsnut. Lui, niet de moeite waard.

Ik zie moeders die de lat enorm hoog leggen. Waarbij goed nooit goed genoeg is. Die alles wat ze doen, tot in de puntjes willen perfectioneren. Wat natuurlijk niet lukt, zeker niet met die kleine spruitjes om je heen. En dus zijn ze regelmatig ontevreden over zichzelf. Vertellen ze zichzelf dat ze het niet goed doen. Dat ze een slechte moeder zijn. Een slechte werknemer. Een slechte partner. Een slechte van-alles-en-nog-wat.

Ik zie moeders die heel goed voor anderen zorgen. Die onbewust aanvoelen wat iedereen nodig heeft en dat dan ook geven. Maar nooit geven ze zelf aan wat ze nodig hebben. Ze zorgen voor anderen maar niet voor zichzelf. Geven anderen de ruimte maar nemen zelf hun plek niet in.

Ik zie moeders die hun grens niet aangeven. Die nooit eens NEE zeggen al voelen ze aan alles dat ze dat wel zouden willen (en moeten) doen. Die afspraken maken voor werk of met vriendinnen terwijl ze veel te moe zijn. Die (nog een keer) JA zeggen tegen spelen met hun kinderen en daardoor in de knoei komen met hun andere taken.

Veel van deze moeders komen uiteindelijk bij mij terecht. Omdat ze het niet langer redden.

Omdat ze te moe zijn geworden. 
Omdat ze altijd maar aan staan. 
Omdat ze niet meer weten hoe ze nou echt kunnen ontspannen.
Of omdat ze het gewoon niet meer leuk vinden. Niet meer kunnen genieten van hun gezin en hun leven.

Keer op keer kom ik er met deze moeders achter dat patronen als pleasen, perfectionisme, geen grenzen aan kunnen geven of niet voor jezelf zorgen er eigenlijk altijd al waren. Dat die niet pas zijn ontstaan toen de kinderen geboren werden, maar veel ouder zijn dan dat.

Alleen zijn ze niet meer vol te houden nu de kinders er zijn. Het moederschap heeft de patronen zo sterk uitvergroot, dat zo’n moeder barst. Instort. Overspannen raakt. Het niet meer leuk vindt.

Mijn werk is om op ontdekkingstocht te gaan met deze mama’s. Die trouwens allemaal prachtige powervrouwen zijn, net als jij en ik. Denk niet dat we hier met de kneusjes te maken hebben. Juist niet. Stuk voor stuk zijn dit vrouwen waarvan de buitenwereld denkt: “Wauw, die heeft een hoop in huis, die heeft het voor elkaar!”

Maar omdat ze zich van binnen zo anders voelt, gaan we op ontdekkingstocht. Gaan we de patronen zien en zetten we daar iets anders voor in de plaats. Iets veel mooiers, fijners, makkelijkers.

Zodat deze mama’s zich weer kunnen ontspannen. Weer kunnen genieten. 
ZONDER dat ze het gevoel hebben dat ze iets in moeten leveren. 
ZONDER dat ze het gevoel heeft dat ze iets op moet offeren.

Juist niet. Er komt juist altijd een voller, rijker, meer voldaan gevoel tevoorschijn.

Zodat veel moeders aan het einde van de rit zeggen:
“Ik wist niet dat ik me zo goed kon voelen.”
“Nu ik goed voor mezelf zorg, kan ik ook weer echt goed voor mijn kinderen zorgen.”
“Er is zoveel verandert de laatste maanden, dat ik bijna niet meer weet hoe slecht ik er aan toe was toen ik bij jou begon.”

En deze vond ik ook zo mooi laatst: “Het lijkt wel alsof ik verliefd ben. Maar dan niet op een mens maar op het leven.”

Tja, dan weet ik even niet wat ik moet zeggen.

Maar dan weet ik wel: dit mogen veel meer moeders gaan ervaren. Het liefst allemaal. Want het moederschap is veel te mooi om er niet van te genieten. En de jaren met je jonge kinderen zijn zo kort. Die wil je ten volle beleven en niet uitzitten, omdat je ze zo zwaar vindt.

Toch?

Als dit verhaal je ook maar enigszins raakt, mag ik je dan uitnodigen om komende week mee te doen met de gratis Mama Reset Week? In 7 dagen help ik je terug naar ontspanning en verbinding. Zodat jij ook weer gaat voelen dat je leeft. En daar keihard van kunt gaan genieten. Samen met je kinderen.

Ik zou het wel weten. Hier is de link: www.mamaya.nl/mama-reset/

Volg mij op
Facebook

Volg mij op Instagram

Wat maakt jouw mamaleven moeilijker dan je zou willen?

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen. Wat maakt jouw mamaleven moeilijker dan je zou willen?  Is het de verantwoordelijkheid? Is het de zooi in huis en de altijd volle wasmand? Is het de eenzaamheid, omdat je je beste vriendinnen niet meer zo vaak ziet als...

In het moederschap is er geen one size, fits all.

'Ik wil het zo graag goed doen’, zei ze. En in alles wat iemand tegen me zegt over hoe ik moeder ben, hoor ik ‘Je doet het niet goed’.  Als ik zeg dat ik 32 uur per week werk, Is er altijd wel iemand die zegt dat dat veel te veel is voor een moeder. Dat het slecht is...

En dan word ik boos.

Zaterdagmiddag. We hebben een superleuk uitje bedacht. Vooral leuk voor die jongens, want die kunnen er helemaal los.  Als we vertellen wat mijn lief met de kinders gaat doen, klinkt er gejuich. Ze hebben er zin in. Gaan in de meewerkstand want ze willen zo snel...

Luisteren naar je intuïtie is je sterkste troef als moeder.

Daar ligt hij, mijn lieve baby van 13 dagen oud. Volgeplakt met stickers en snoertjes. Gekoppeld aan de monitor. “Als er iets gebeurt, dan zien we dat meteen, mevrouw. Dus ga maar rustig slapen. Je hebt je rust hard nodig.” Maar hoe ga je slapen als je ienieminie...

Hoe kom jij aan je rust deze zomer?

Een slordige 12 jaar geleden belandde ik in een burn-out. Als donderslag bij heldere hemel. Voor mij dan. Mijn beste vrienden hadden het van mijlenver aan zien komen. Hadden me zelfs gewaarschuwd. Vaak gevraagd of het wel goed ging. Of ik niet eens moest ontspannen....

Download gratis
mijn e-book

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download mijn gratis e-book

Breng vandaag al meer rust en ontspanning in je leven! Meld je aan voor mijn e-maillijst en ontvang het gratis e-book 'Supermama is nu wel heel erg moe!'

Wat fijn dat je aan de slag wilt om de ontspannen mama te worden die je wilt zijn en de rust in je leven terug te brengen! Ik heb je een mail gestuurd waarin ik je vraag of je wilt bevestigen dat je het e-book inderdaad hebt aangevraagd. Om ongewenste spam te voorkomen. Wil je daar even op klikken? Dan ontvang je direct de link naar het e-book en kun je meteen starten!

Download mijn gratis audioserie

Wanneer je de audioserie download ga je automatisch akkoord met de privacyverklaring en ontvang je met regelmaat gratis tips en inspiratie in je inbox.

Wat fijn dat je aan de slag wilt om de ontspannen mama te worden die je wilt zijn en de rust in je leven terug te brengen! Ik heb je een mail gestuurd waarin ik je vraag of je wilt bevestigen dat je de audioserie inderdaad hebt aangevraagd. Om ongewenste spam te voorkomen. Wil je daar even op klikken? Dan ontvang je direct de link naar de audioserie en kun je meteen starten!

Mamaya Cheatsheet | Stop die sneltrein | Tips voor ontspanning

Download mijn gratis cheatsheet

Download mijn cheatsheet en ontvang regelmatig extra tips en inspiratie in je inbox voor meer rust, ontspanning en inspiratie in jouw moederleven.

Gelukt!