Ik ben gesloopt, ik kan niet meer.

18 mei 2021 | 0 Reacties

Van de week was het weer eens zover. Ik liep de trap af nadat ik de jongens naar bed had gebracht. Het was al bijna half tien (de peuter vond het niet zo nodig om vroeg naar bed te gaan) en ik dacht: “Man, ik ben gesloopt. Ik kan niet meer!”

Ik liep de woonkamer in en zag de ontploffing die ons gezin van vier die dag teweeg had gebracht. Het aanrecht vol met restjes broccoli en aardappels, vastgeplakt op onze borden. Speelgoed op plekken waarvan je je afvraagt wat het daar in hemelsnaam doet. Kleding van de jongens op random plekken door de woonkamer. Hier een sok, daar een broek. 

Wat ik zag was WERK. Nog meer WERK. Opruimen, stofzuigen, afwassen. 

Terwijl mijn laatste restjes energie al uren geleden opgegaan waren. 

Ik ben zo moe.

Ik wil dit niet.

Waarom is moeder zijn zo zwaar?

Met elke gedachte, voelde ik me moeier, zwaarder, energielozer. Ik plofte op de bank, niet van plan om daar de rest van de avond nog vanaf te komen.

Tot ik een flits van helderheid langs voelde komen. Een straaltje licht dat heel even op al die vermoeiende, futloze gedachten scheen.

Wacht even, dacht ik. WACHT.

Wat gebeurt hier? Welke kant denk ik mezelf op?

Niet per se een hele gunstige kant, Diane.

Oh ja. Ik denk mezelf nog dieper de vermoeidheid in. Terwijl ik al moe genoeg ben van een dag met mijn jongens in een ontploft huis, omdat het buiten potverdorie alweer de hele dag regende (lente, lente, waar ben je?) Tijd voor een andere gedachte.

Hoe wil ik me voelen, nu, op dit moment?

Ontspannen, heel graag.

Kalm.

Dichtbij mezelf.

Top, klinkt heerlijk. Wat heb ik nodig om dat te kunnen voelen?

Ehm. Even zitten. Een fijne meditatie. Heel even op adem komen.

Een vriendelijk woord naar mezelf. Even terugkijken op vandaag en me realiseren dat ik het maar mooi geflikt heb, met die jongens en die regen. Dat we een mooie dag hebben gehad. Geknutseld. Geduplo’t. Gelachen. Geknuffeld. 

In plaats van dat kattige stemmetje dat me vertelt dat die ontploffing toch echt mijn eigen schuld is en dat ik nu eindelijk mijn kinderen eens moet leren hun eigen puinzooi op te ruimen.

Yes, now we’re talking.

En toen gebeurde er wat er altijd gebeurt op zo’n moment. Er kwam kalmte over me heen. Ik ging lekker op de bank zitten en sloot mijn ogen. Deed de meditatie waarvan ik weet dat hij me heel snel heel veel rust en ontspanning brengt. Gaf mijn adem de ruimte om mij van nieuwe energie te voorzien. En ik sprak vriendelijk tegen mezelf. Liefdevol.

Nog geen kwartier later stapte ik vrolijk van de bank. Gooide het speelgoed in de kast en de borden in de vaatwasser. Lapje over de tafel en de woonkamer was weer leefbaar. Zo gepiept.

Dat waar ik een half uur geleden nog van dacht dat ik het echt niet meer zou kunnen vanavond, was ik no time voor elkaar.

Waarom? Omdat ik mezelf eerst had gegeven wat ik nodig had. Omdat ik op het juiste punt was begonnen.

Hoe wil ik me voelen, nu, op dit moment?

En wat heb ik daarvoor nodig?

Twee vragen die op elk moment je dag een draai kunnen geven. Je helpen om terug te keren naar waar je echt behoefte aan hebt. Je de kans geven om te verbinding met jezelf weer te maken.

Vanuit die verbinding ziet de wereld er meteen heel anders uit. Blijken bergen die je net nog zag, ineens kleine drempeltjes waar je prima overheen kunt stappen.

Heb je ineens weer ruimte voor dat eindeloze geruzie tussen je kinderen. Of die huilende baby waarvan je net nog wenste dat iemand anders haar een dagje over kon nemen.

Deze vragen redden op dagelijkse basis mijn leven. Halen me van IK KAN DIT NIET, naar rust, kalmte en ontspanning. Brengen me van IK BEN GESLOOPT, naar energie om de dingen te doen die ik moet of wil.

Stel jij jezelf deze vragen wel eens?

En doe je dan iets met het antwoord?

Want bewustzijn is één, maar actie is twee. En zonder die actie verandert er dus helemaal niks

Zorg goed voor jezelf. Je bent het waard, en je gezin ook.

Liefs,

Diane

Volg mij op
Facebook

Volg mij op Instagram

Wat maakt jouw mamaleven moeilijker dan je zou willen?

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen. Wat maakt jouw mamaleven moeilijker dan je zou willen?  Is het de verantwoordelijkheid? Is het de zooi in huis en de altijd volle wasmand? Is het de eenzaamheid, omdat je je beste vriendinnen niet meer zo vaak ziet als...

In het moederschap is er geen one size, fits all.

'Ik wil het zo graag goed doen’, zei ze. En in alles wat iemand tegen me zegt over hoe ik moeder ben, hoor ik ‘Je doet het niet goed’.  Als ik zeg dat ik 32 uur per week werk, Is er altijd wel iemand die zegt dat dat veel te veel is voor een moeder. Dat het slecht is...

En dan word ik boos.

Zaterdagmiddag. We hebben een superleuk uitje bedacht. Vooral leuk voor die jongens, want die kunnen er helemaal los.  Als we vertellen wat mijn lief met de kinders gaat doen, klinkt er gejuich. Ze hebben er zin in. Gaan in de meewerkstand want ze willen zo snel...

Luisteren naar je intuïtie is je sterkste troef als moeder.

Daar ligt hij, mijn lieve baby van 13 dagen oud. Volgeplakt met stickers en snoertjes. Gekoppeld aan de monitor. “Als er iets gebeurt, dan zien we dat meteen, mevrouw. Dus ga maar rustig slapen. Je hebt je rust hard nodig.” Maar hoe ga je slapen als je ienieminie...

Hoe kom jij aan je rust deze zomer?

Een slordige 12 jaar geleden belandde ik in een burn-out. Als donderslag bij heldere hemel. Voor mij dan. Mijn beste vrienden hadden het van mijlenver aan zien komen. Hadden me zelfs gewaarschuwd. Vaak gevraagd of het wel goed ging. Of ik niet eens moest ontspannen....

Download gratis
mijn e-book

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download mijn gratis e-book

Breng vandaag al meer rust en ontspanning in je leven! Meld je aan voor mijn e-maillijst en ontvang het gratis e-book 'Supermama is nu wel heel erg moe!'

Wat fijn dat je aan de slag wilt om de ontspannen mama te worden die je wilt zijn en de rust in je leven terug te brengen! Ik heb je een mail gestuurd waarin ik je vraag of je wilt bevestigen dat je het e-book inderdaad hebt aangevraagd. Om ongewenste spam te voorkomen. Wil je daar even op klikken? Dan ontvang je direct de link naar het e-book en kun je meteen starten!

Download mijn gratis audioserie

Wanneer je de audioserie download ga je automatisch akkoord met de privacyverklaring en ontvang je met regelmaat gratis tips en inspiratie in je inbox.

Wat fijn dat je aan de slag wilt om de ontspannen mama te worden die je wilt zijn en de rust in je leven terug te brengen! Ik heb je een mail gestuurd waarin ik je vraag of je wilt bevestigen dat je de audioserie inderdaad hebt aangevraagd. Om ongewenste spam te voorkomen. Wil je daar even op klikken? Dan ontvang je direct de link naar de audioserie en kun je meteen starten!

Mamaya Cheatsheet | Stop die sneltrein | Tips voor ontspanning

Download mijn gratis cheatsheet

Download mijn cheatsheet en ontvang regelmatig extra tips en inspiratie in je inbox voor meer rust, ontspanning en inspiratie in jouw moederleven.

Gelukt!