Hoe blijf je als moeder energiek, blij en in balans tijdens de corona-crisis?
“Dit gaan echt hele lange weken worden.”, verzuchtte mijn lief aan het begin van deze week. En ik snapte hem. We moesten, op zijn zachtst gezegd, heel even wennen aan deze bizarre nieuwe situatie. Ineens zitten we alle vier non-stop thuis. En omdat de jongens allebei een snotneus hebben mogen we ook echt nergens heen. Niet helemaal de ideale gezinssituatie, als je het ons vraagt.
Maar het moet. De wereld is in de ban van een gemeen virus en we dragen met liefde elk klein steentje bij dat we bij kunnen dragen. Maar het is wel wennen, voor iedereen.
Voor jou is het vast niet anders. Alles waar je voorheen aan vast kon houden wat betreft het organiseren van je gezin, is weg gevallen. En wat je er voor terug gekregen hebt, is dat je zo mogelijk nog meer ballen in de lucht moet houden dan je al deed. En dan het liefst nog allemaal op precies hetzelfde moment ook.
Chaos ligt op de loer. Oververmoeidheid ook. Ik kreeg deze week meer vragen dan ooit over hoe het allemaal voor elkaar te krijgen en er zelf ook nog happy onder te blijven. Vandaar deze blog: hoe blijf je als moeder energiek, blij en in balans tijdens de corona-crisis?
Hieronder een rijtje tips, zodat je niet alleen fysiek maar ook mentaal en emotioneel gezond blijft.
Geef jezelf even de tijd om te wennen
We doen met z’n allen alsof het maar normaal is dat we van de ene op de andere dag een compleet nieuw leven hebben. Alsof we er gewoon even de schouders onder moeten zetten en dat het dan maar moet lukken. Maar waarom? Dit is misschien wel de grootste verandering die je ooit hebt moeten doormaken (hoewel… moeder worden was ook wel een grote verandering!). En dat van de ene op de andere dag. Daar is een mens helemaal niet voor gemaakt. Een mens doet het doorgaans veel beter op langzame veranderingen. Even rustig wennen. En dat is precies wat we nu eigenlijk nodig hebben.
Geef jezelf die tijd om te wennen. Verwacht niet dat je nu precies weet hoe het allemaal moet, die combi van thuiswerken terwijl je mini-me’s om je heen lopen te drentelen en je ook nog thuisonderwijs moet geven. Neem de tijd om het uit te vogelen. Om te proberen en bij te stellen. En creëer zo een ritme dat voor JULLIE past.Ga daar ’s avonds ook even voor zitten. Wat ging er vandaag lekker en wat ging er voor geen meter? Pas vanuit daar je schema voor de volgende dag aan. Zo gaat het elke dag een beetje beter en kunnen jullie langzaam wennen. Precies wat een mens fijn vindt.
Keep it simple
Er komt veel op je af. Je moet ineens veel meer dan je gewend bent. Pik de essentiële dingen eruit en laat de rest even zitten. Vergeet niet dat je op de gemiddelde werkdag ook tijd besteed aan een kletspraatje bij de koffiemachine of een collega die je op de gang tegenkomt. Dat je daar (hopelijk!) de tijd neemt om te lunchen en misschien een wandelingetje maakt tussendoor. Bedenk dat je kinderen op school ook tijd besteden aan luisteren naar de vragen van andere kinderen, het wachten terwijl de juf iets uitlegt aan een ander kind, geklets en geklier in de klas. Je hoeft ze echt niet van half negen tot drie te entertainen met werkjes van school.
Het hoeft niet perfect en het hoeft ook even niet zo efficiënt allemaal. De lat mag omlaag (moeilijk voor perfectionisten en control-freaks, I know.) Bedenk elke dag voor jezelf wat je minimaal voor elkaar wilt krijgen en geef dat al je aandacht. En als het af is, wees dan tevreden en kijk waar je dan nog zin in hebt.
Geef alles een plek
Voorkom dat alles door elkaar heen gaat lopen en maak een plek waar je werkt, een plek waar je kinderen aan school werken en een plek waar jullie spelen en ontspannen. Zo blijft het duidelijk wie wat aan het doen is en is het voor je hoofd ook makkelijker om mee te doen aan wat jij van plan bent. Zodra je de werkplek ziet, schiet je in de energie die bij werken hoort. Als je dan de plek van spelen en ontspannen in loopt, kun je het werk automatisch wat meer los laten. Alles aan de keukentafel doen lijkt misschien heel gezellig maar is op de lange termijn niet efficiënt en kan zelfs heel vervelend worden.
Ontspan regelmatig
Eén van de grote moedervalkuilen is dat je jezelf pas toestaat te ontspannen als alles af is. Als het werk gedaan is, het huis schoon en de kinderen in bed liggen. Vaak ben je dan eigenlijk al veel te laat en kun je alleen nog maar op de bank hangen met in je ene hand je telefoon en in de andere hand de afstandbediening. Dat is eigenlijk geen ontspanning, dat is standje ik-kan-echt-niet-meer.
Omdat er nu nog meer van ons moeders gevraagd wordt, is de kans dat we daarin terecht komen nog veel groter. En dat wil je echt niet. Deze toestand kan nog weken of zelfs maanden duren en daar heb je energie voor nodig. Om voldoende energie te houden, moet je regelmatig even ontspannen. Liever 5 keer per dag 5 of 10 minuten dan aan het einde van de dag een uur. Hoe dan?
- Doe een ontspanningsoefening tussendoor.
- Neem de tijd om even bewust te ademen.
- Leer mediteren en doe dat 3 keer per dag 5 minuten.
- Doe en bodyscan zodra de kinderen slapen of je man even op ze let.
- Ga een blokje om en kijk naar wat je onderweg allemaal tegenkomt.
- Zet je favoriete liedje op en dans of zing mee.
- Doe een paar yoga- of pilatesoefeningen.
- Neem een warme douche.
- Staar een paar minuten doelloos uit het raam.
- Doe gewoon even helemaal niks.
Doe zoveel mogelijk met volle aandacht
Nog zo’n mooie moedervalkuil is alles tegelijk proberen te doen. Dat je de groente staat te snijden terwijl je nog even een belletje voor je werk doet en ondertussen de dobbelsteen gooit van het spelletje mens-erger-je-niet dat je met je kind speelt. Lijkt efficiënt, is het absoluut niet. Onderzoek wijst juist uit dat het heel inefficiënt is en voor een hoop frustratie zorgt.
Doe daarom zoveel mogelijk met volle aandacht. Als je met je kind praat, luister dan naar wat hij zegt in plaats van in je hoofd nog bezig te zijn met een werk-klus. Als je je kind aankleed, wees dan met je aandacht bij hoe haar lijf beweegt en bij wat ze zegt. Als je voorleest, luister dan zelf ook naar het verhaal. Kijk af en toe gewoon even naar je spelende kinderen en geniet van wat ze allemaal doen.
En als je werkt, probeer het dan zoveel mogelijk zo te organiseren dat je echt je aandacht bij het werk kunt houden. Spreek met je partner af wie wanneer werkt en dat de ander er dan voor de kinderen is. Liever allebei een halve dag met volle aandacht werken dan allebei een hele dag terwijl jullie ook samen op de kinderen letten. Denk eraan dat wanneer je gestoord wordt uit een taak, het 20 minuten duurt om weer op hetzelfde niveau van concentratie te komen. 20 minuten! Kun je nagaan hoeveel tijd je verliest als je probeert te werken en tegelijkertijd voor de kinderen wilt zorgen.
Dus voorkom multitasken waar je kunt en focus je op dat wat je NU aan het doen bent.
Blijf in contact met de buitenwereld
Een mens is niet gemaakt om volledig op zichzelf te leven. We zijn kuddedieren. Kuddedieren die ineens een groot deel van hun kudde kwijt zijn. Blijf in contact met je kudde en zorg dat je kind dat ook kan. Bel vrienden, familie en collega’s met regelmaat even op. Organiseer videobel-afspraakjes voor je kind met vriendjes en vriendinnetjes. Laat ze kaarten knutselen voor opa en oma, vriendjes, neefjes en nichtjes. We moeten het even anders organiseren nu, maar zorg ervoor dat iedereen met elkaar in contact blijft. Dat geeft energie, een blij moment en verbondenheid.
Blijf actief
Veel van de beweging uit je dagelijks leven is weg gevallen. Geen wandeling of fietstocht meer naar school, minder naar buiten voor een boodschap of de speeltuin. En als jij of je kind snottert, dan mag je helemaal nergens heen. Als je niet oppast beweeg je ineens veel minder en dat doet je hoofd en je lijf geen goed. Niet bewegen kan zorgen voor vermoeidheid, minder aandacht en inspiratie voor je werk, nukkigheid naar je kinderen.
Dus blijf bewegen zodat je juist meer energie krijgt, de goede stofjes in je lijf weer aangevuld worden en je blijer je dag doorkomt. Een hele uitdaging in tijden van social distancing, thuisisolatie en continu je kinderen om je heen. Maar met een beetje creativiteit kom je een heel eind. Wat wij deze week al deden of nog van plan zijn:
- Drie keer per dag de muziek keihard aan en dan samen met de kinderen dansen. Soms met youtube filmpjes zodat we samen gave dans-moves kunnen leren (en tja, nu heb ik de hele week gangnam style in mijn hoofd).
- Een stormbaan maken in de tuin of de woonkamer en zelf ook meedoen.
- Wedstrijdjes hoogspringen, touwtje springen, balanceren op een oude plank in de tuin, hinkelen, hoepelen, etc
- Voetballen, al dan niet met flessen water die omgeschopt moeten worden.
- Samen oefeningen doen op de yogamat.
- Een fietsparcours in de tuin (okee, we hebben een grote tuin en dit was alleen voor onze zoon)
- Een uurtje yoga als de kinderen slapen.
En er valt natuurlijk nog veel meer te bedenken. Wees creatief!
Wees samen creatief
Kinderen spelen de hele dag. Ze zijn super-creatief met alles wat ze tegenkomen. In die creativiteit zit heel veel energie. Tank lekker bij door mee te gaan met de creativiteit van je kinderen. Niet de hele dag, dat hoeft nou ook weer niet. Maar zo nu en dan een half uurtje echt meespelen, geeft jou ook ontspanning en een frisse blik op de rest van je dag. Samen kleien, hutten bouwen, schilderen, verkleden en schminken, knutselen, bedenk het maar. Even door de tuin of de keukenkastjes scharrelen voor materiaal en laat de fantasie maar aan je kinderen over. Wij hebben bijvoorbeeld veel lol gehad met het maken van een knikkerbaan van wc-rollen tegen de muur vanochtend. Hebben jullie even geen inspiratie: instagram en pinterest zijn je beste vrienden.
Wees lief voor jezelf
Deze is voor de moeders die een tikkie streng zijn voor zichzelf. En ik weet het, makkelijker gezegd dan gedaan, maar wees alsjeblieft lief voor jezelf. Geef jezelf een schouderklopje aan het einde van de dag, voor alles wat je voor elkaar hebt gekregen. In plaats van jezelf te vertellen wat je allemaal niet goed deed en wat er beter had gekund. Praat vriendelijk tegen jezelf.
In plaats van “Ik kan dit niet aan!” zeg je “Wat heb ik nu nodig?”
In plaats van “Ik bak er niks van vandaag.” zeg je “Ik doe wat ik kan en ik doe het goed.”
In plaats van “Ik red het allemaal niet.” zeg je “Ik ga ruimte maken om bij te tanken.”
In plaats van “Ik doe mijn kinderen tekort” zeg je “Ik ben de liefste moeder die er is en ik ga de balans terug vinden.”
Blijf voor jezelf zorgen
Ik staat onderaan maar hij moet natuurlijk bovenaan: zorg goed voor jezelf. Echt. Het is zo makkelijk om je me-time nu volledig te schrappen. Om te denken dat je wel even doorbijt deze weken en dat je wel weer bijtankt als alles weer normaal is. Maar wat nou als dit nog maanden gaat duren. Ga je dan maandenlang zitten doorbijten? En zelfs als het over een paar weken inderdaad weer normaal zou worden, wil je dan echt een paar weken geen plezier en geen energie hebben? Nee toch? Maak nou toch van elke dag een mooie dag! Zorg goed voor jezelf zodat je energie hebt voor alles wat er van je gevraagd wordt en je kunt genieten van al deze extra tijd met je kinderen.
Zet jezelf op nummer 1. Elke dag opnieuw. Door te weten waar jij blij van wordt, waar jij van ontspant en wat jou gelukkig maakt. En daar elke dag iets van te doen. Als is het maar 2 keer 10 minuten per dag. Ga in bad of neem een keer een lange douche. Ga een stukje fietsen in je eentje of trek je hardloopschoenen aan en ren een rondje. Lees een hoofdstuk uit een mooi boek. Kook een mooie maaltijd waar je echt van kunt smullen. Bel je beste vriendin omdat dit meer dan ooit een goed moment is om elkaar even te spreken. Doe iets creatiefs. Ga een mooie bos bloemen halen voor op de eettafel. You name it. MAAR DOE HET.
De sleutel tot voor jezelf zorgen is dat je weet wat je kunt doen om voor jezelf te zorgen. Dat je weet waar je blij van wordt, waar je energie van krijgt. Als dat nog niet zomaar in je opkomt. Maak dan NU een lijstje. Echt, doe dan nou. En doe dan twee keer per dag 10 minuten iets van dat lijstje. Het gaat ZOVEEL schelen. En als je denkt dat je er geen tijd voor hebt, ga dan even na hoeveel tijd je doorgaans op je mobiel aan het scrollen bent. Schrap die scrolltijd en gebruik die voor dingen die je echt energie geven. Wedden dat je tijd zat hebt.
Succes mama!
Het is een lange lijst en zeker niet bedoeld om de druk nog eens extra op te voeren. Let op dat dit geen dingen worden die je extra op je to-do-lijst zet. Ze zijn echt bedoeld om je te helpen de komende weken en maanden op een zo fijn mogelijke manier door te komen.
Heb je vragen of wil je even samen sparren over hoe het in jouw gezin anders kan? Stel ze! Ik help je graag.
0 reacties