Over schuldgevoel, en hoe je er vanaf komt

14 februari 2020 | 0 Reacties

Lieve mama’s, zullen we het maar eens hebben over schuldgevoel? Dat nare, venijnige schuldgevoel dat zo’n beetje 99% van de moeders lijkt te hebben? En mag ik dan ook meteen zeggen dat het NIET bij het moederschap hoort om je schuldig te voelen. Al zegt iedereen van wel. Dat het er nou eenmaal bij hoort dat je je altijd wel ergens naar toe schuldig voelt.

Schuldgevoel naar je kinderen als je op je werk bent (en daar ook nog eens onwijs van geniet).

Schuldgevoel naar je collega’s toe als je weer eens de eerste bent die ’s middags haar spullen pakt zodat de kinderen op tijd opgehaald kunnen worden.Schuldgevoel naar je liefomdat je voor de zoveelste keer te moe bent om er ’s avonds een ouderwets gezellige avond van te maken.

Of, en dit doet me bijna pijn als ik het een moeder hoor zeggen, je schuldig voelen alleen al bij de gedachte dat je nu toch wel heel erg verlangt naar een dagje sauna of een avondje helemaal voor jezelf.

Maar weet je… het hoeft niet. Echt niet. Je kunt moeder zijn en je nooit, of toch tenminste bijna nooit, schuldig voelen. Utopie? Echt nie! Een deel van je schuldgevoel ontstaat namelijk omdat je niet de juiste keuzes maakt. Omdat je dingen doet die niet helemaal passen bij wat voor jou en je gezin belangrijk is. Of dat je wel de juiste keuzes maakt maar eigenlijk onbewust, zodat je niet in de gaten hebt hoe belangrijk de dingen zijn die je doet.

Als je wilt kun je vandaag nog afrekenen met schuldgevoel. En dat begint met een keuze. De keuze dat je je niet langer schuldig gaat voelen. En daarna ga je een lijstje maken van alle dingen die voor jou en je gezin essentieel zijn. Ik noem dat jullie ‘essentielijstje’.  Daarop staat alles wat voor jullie zo belangrijk is dat het wel móet gebeuren. Dingen die 100% bij jullie passen. Die er voor zorgen dat jullie ALLEMAAL blij en ontspannen zijn én kunnen groeien. Niet alleen je kinderen. Niet alleen je partner. Maar jullie allemaal. Ook jij, lieve mama.

Wat die dingen zijn, dat hangt af van jou en de jouwen. Om je wat op weg te helpen, noem ik wat dingen die voor mijn en mijn gezin belangrijk zijn. Wij houden alle vier enorm van buiten zijn en dingen samen doen. Van buiten zijn laden we het snelste op en dingen samen doen is onze liefdestaal. Daarmee voelen we hoeveel we van elkaar houden. Dus gaan we in het weekend ALTIJD met z’n vieren naar buiten. Naar het bos, de hei, de duinen. Of gewoon de speeltuin in het park. En hoe langer we met z’n vieren buiten zijn, hoe blijer we worden en hoe meer ontspannen we weer thuis komen. Opgeladen door het buiten zijn en door elkaar. Dat doen we dus niet zomaar, dat doen we bewust.

Iets dat voor mij persoonlijk heel belangrijk is, is alleen-tijd. Ik ben nogal een gevoelige dame die snel over de kook raakt van teveel prikkels. Dus ik heb tijd in mijn eigen bubbel nodig om weer tot mezelf te komen. Dat is nou niet per se heel makkelijk te regelen in een gezin met twee jonge kinderen. Maar het kan wel. En ik weet ook wat het me, en ons, kost als ik die tijd niet neem. Daar wordt ik namelijk echt geen leukere moeder van. En ook al geen leukere vriendin. En dus regel ik wel die alleen-tijd. Niet met een hoop toeters en bellen elk weekend een volle dag naar de sauna (wat wel heel aangenaam klinkt, maar dan leveren we teveel in op andere dingen die voor ons essentieel zijn). Maar een boek lezen op de bank terwijl mijn jongste slaapt en de oudste op school is, does the trick. Ook al staat de vaat dan wat langer op het aanrecht te wachten of wil de wasmachine eigenlijk graag even geleegd worden. First things first. En ons welzijn is FIRST.

Het mooiste aan weten wat voor jou en je gezin werkelijk essentieel is (en dat dan ook doen) is dat je je niet meer schuldig hoeft te voelen over de keuzes die je maakt. Want waarom zou je je schuldig voelen over iets dat essentieel is?

En mocht je nu denken… ja daahaaag! Makkelijk praten, maar voor mij is dat heel anders. Ik kan niet de keuzes maken die ik wil maken. Dan zeg ik: dat kan. En ik geloof graag dat dat soms flink zeer doet. En ik hoop dat je dan lief voor jezelf bent in plaats van boos of streng over de keuzes die je hebt moeten maken. Bijvoorbeeld dat je veel meer van huis moet zijn dan je eigenlijk graag zou willen, omdat er anders morgen geen brood op de plank ligt.

Maar dan nog. Daar hoeft geen schuldgevoel bij, lieve mama. Ga maar eens na, wat is voor jou en je gezin belangrijk? Dat is toch brood op de plank? En een dak boven je hoofd? En als je de hele week van huis moet zijn om het geld bij elkaar te krijgen om dat brood en dat dak te kunnen betalen, dan doe je toch wat belangrijk is, voor jou en voor je kinderen? Dan hoeft daar toch geen schuldgevoel bij? Verdriet misschien, omdat je liever wat vaker in de ogen van je kinderen zou willen kijken. Maar schuldgevoel, nee. Niet als je heel bewust op een rijtje hebt gezet wat voor jou en je gezin essentieel is en je je keuzes maakt vanuit jullie essentielijstje.

Zet het maar eens bewust op een rij en leg je keuzes langs je eigen lat. Wedden dat je je veel minder vaak schuldig gaat voelen. En mocht je er niet zomaar uitkomen, dan kun je in mijn gratis e-book meer lezen over hoe je tot jullie essentielijstje komt. Download mijn e-book.

Er is nog veel meer te zeggen over schuldgevoel. Houd mijn volgende blogs in de gaten als je je helemaal wilt ontdoen van dat venijnige schuldgevoel. En voor nu: besluit alsjeblieft dat je je niet meer schuldig gaat voelen vanaf nu. Het zal je een bak met energie opleveren!

Volg mij op
Facebook

Volg mij op Instagram

Wat maakt jouw mamaleven moeilijker dan je zou willen?

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen. Wat maakt jouw mamaleven moeilijker dan je zou willen?  Is het de verantwoordelijkheid? Is het de zooi in huis en de altijd volle wasmand? Is het de eenzaamheid, omdat je je beste vriendinnen niet meer zo vaak ziet als...

In het moederschap is er geen one size, fits all.

'Ik wil het zo graag goed doen’, zei ze. En in alles wat iemand tegen me zegt over hoe ik moeder ben, hoor ik ‘Je doet het niet goed’.  Als ik zeg dat ik 32 uur per week werk, Is er altijd wel iemand die zegt dat dat veel te veel is voor een moeder. Dat het slecht is...

En dan word ik boos.

Zaterdagmiddag. We hebben een superleuk uitje bedacht. Vooral leuk voor die jongens, want die kunnen er helemaal los.  Als we vertellen wat mijn lief met de kinders gaat doen, klinkt er gejuich. Ze hebben er zin in. Gaan in de meewerkstand want ze willen zo snel...

Luisteren naar je intuïtie is je sterkste troef als moeder.

Daar ligt hij, mijn lieve baby van 13 dagen oud. Volgeplakt met stickers en snoertjes. Gekoppeld aan de monitor. “Als er iets gebeurt, dan zien we dat meteen, mevrouw. Dus ga maar rustig slapen. Je hebt je rust hard nodig.” Maar hoe ga je slapen als je ienieminie...

Hoe kom jij aan je rust deze zomer?

Een slordige 12 jaar geleden belandde ik in een burn-out. Als donderslag bij heldere hemel. Voor mij dan. Mijn beste vrienden hadden het van mijlenver aan zien komen. Hadden me zelfs gewaarschuwd. Vaak gevraagd of het wel goed ging. Of ik niet eens moest ontspannen....

Download gratis
mijn e-book

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download mijn gratis e-book

Breng vandaag al meer rust en ontspanning in je leven! Meld je aan voor mijn e-maillijst en ontvang het gratis e-book 'Supermama is nu wel heel erg moe!'

Wat fijn dat je aan de slag wilt om de ontspannen mama te worden die je wilt zijn en de rust in je leven terug te brengen! Ik heb je een mail gestuurd waarin ik je vraag of je wilt bevestigen dat je het e-book inderdaad hebt aangevraagd. Om ongewenste spam te voorkomen. Wil je daar even op klikken? Dan ontvang je direct de link naar het e-book en kun je meteen starten!

Download mijn gratis audioserie

Wanneer je de audioserie download ga je automatisch akkoord met de privacyverklaring en ontvang je met regelmaat gratis tips en inspiratie in je inbox.

Wat fijn dat je aan de slag wilt om de ontspannen mama te worden die je wilt zijn en de rust in je leven terug te brengen! Ik heb je een mail gestuurd waarin ik je vraag of je wilt bevestigen dat je de audioserie inderdaad hebt aangevraagd. Om ongewenste spam te voorkomen. Wil je daar even op klikken? Dan ontvang je direct de link naar de audioserie en kun je meteen starten!

Mamaya Cheatsheet | Stop die sneltrein | Tips voor ontspanning

Download mijn gratis cheatsheet

Download mijn cheatsheet en ontvang regelmatig extra tips en inspiratie in je inbox voor meer rust, ontspanning en inspiratie in jouw moederleven.

Gelukt!