Hoeveel van jezelf stop jij in je moederleven?

29 juni 2020 | 0 Reacties

Wees eens heel eerlijk. In hoeverre ben je echt helemaal jezelf in jouw moederschap? Hoeveel van jezelf stop je nu in je moederleven? Geef je jezelf de kans en de ruimte om helemaal jezelf te zijn en je leven zo in te richten dat je er superblij van wordt?

Iets te vaak hoor ik dat moeders het gevoel hebben dat ze bijna kopje onder gaan in hun moederschap. Dat ze het allemaal maar net redden, de hele dag op aan en gaan staan en alles doen in dienst van hun kinderen, hun werk en het huishouden. Waardoor ze uiteindelijk maar weinig voldoening ervaren, maar wel veel onrust, stress en opgejaagdheid.

Iets te vaak hoor ik ook dat “het nu eenmaal niet anders is met kleine kinderen” en dat ze deze (tropen)jaren gewoon even door moeten zien te komen.

Maar waarom? Waarom zou je je kinderen groot kijken in plaats van te genieten de jaren dat ze nog jong zijn? En waarom zou je wachten tot ze groter zijn voor je weer kunt gaan genieten van je leven. Ik snap de gedachte wel, maar hij is niet waar.

Het kan zo veel fijner. Leuker. Anders. Je kunt echt elke dag genieten van je leven, ook met jonge kinderen. Ook als je werk en gezin combineert. Je kunt elke dag genieten van dit moederleven. Je kunt elke dag tijd vinden om je eigen ding te doen. Er is veel meer me-time mogelijk dan je denkt. Als je je leven maar op de juiste manier inricht.

En dan bedoel ik niet dat je elke dag een uur in je agenda moet plannen om precies in dat uur je me-time-dingen te doen. Want dat klinkt wel leuk en het kan ook wel werken voor een tijdje. Maar wat als er precies in dat uur een belangrijk telefoontje binnenkomt. Of de school van je kinderen iets van je wil. Of je baas toch nog een klusje had bedacht. Of het zonnetje precies dan schijnt en het toch wel erg makkelijk is om dan de was even buiten te drogen te hangen. Weg is je me-time.

Mijn advies is: zie je hele leven als me-time. Het is toch jouw leven? Elke 24 uur van elke dag zijn jouw leven. En dus jouw me-time. En daar doe je mee wat jij wilt. Je kiest zelf voor de invulling die je aan dat leven geeft. En hoe meer je kunt kiezen om het leven zo in te vullen dat je er superblij van wordt, hoe fijner het leven wordt.

Waarmee ik niet wil zeggen dat er geen onverwachte, en soms ronduit moelijke, verdrietige of vervelende dingen gebeuren. Natuurlijk wel. Maar dan nog. Dan nog bepaal jij hoe je daar mee omgaat. En of je het een obstakel laat zijn of dat je er gracieus een dans mee doet, je lessen eruit leert en weer verder gaat.

Je realiseren dat je zelf kiest hoe je je leven vormgeeft, kan je superveel kracht geven. Het haalt je uit de het kan niet anders-modus. Het geeft je de kans om de dingen die niet meer goed bij je passen, te veranderen. En nieuwe dingen die wel bij je passen, in je leven toe te laten. Op kleine en op grote schaal.

Leg je leven zo nu en dan eens onder de loep. En stel jezelf de volgende vragen:

  • Van welke dingen in mijn leven wordt ik nou echt blij?
  • Op welke momenten geniet ik me helemaal suf?

Dit zijn je JA’s.

En vraag jezelf ook:

  • Van welke dingen word ik niet zo blij? Of ronduit chagrijnig?
  • Welke momenten kan ik missen als kiespijn?

Dit zijn je NEE’s.

Maak, als het je helpt, een lijstje met twee kolommen. Links staan je JA’s, rechts staan je NEE’s. Kijk dan nog eens naar het lijstje en kies uit beide kolommen één ding. Dus 1 JA en 1 NEE.

En besluit dan dat je van die JA meer gaat toe laten in je leven.

Is jouw JA bijvoorbeeld om een vet goede cappuccino te drinken in je favoriete koffietent?
Ga dan één keer per week extra naar die koffietent.

Is je JA om met volle aandacht met je kind te spelen?
Speel dan elke dag 5 minuten per dag extra met volle aandacht met je kleine lieveling.

Is je JA om een fijn, inspirerend boek te lezen?
Je raad het al… pak dan elke avond dat boek erbij zodra de kinderen op bed liggen. En lees een kwartier, voor je aan de afwas, de opruim of andere verplichte nummer begint.

Houdt het klein en behapbaar. Dat geeft de grootste kans van slagen.

En wat dan met die NEE’s? Tja… die wil je natuurlijk je leven uit hebben. Dus bekijk de NEE die je hebt gekozen en bepaal hoe je die minder in je leven kunt toelaten.

Moet je misschien eens NEE zeggen tegen iemand die met je af wil spreken?

Moeten de huishoudelijke taken anders verdeeld worden tussen jou en je partner?

Is het tijd voor een babbeltje met je baas over en bepaalde taak?

Zijn er dingen die je gewoon echt niet wilt doen met je kind? Zoals ik dus echt NEE zeg als mijn kleuterzoon wil dat ik een stripboek voorlees. Hij wil het heel graag maar ik word er zo chagrijnig van dat het uiteindelijk niemand goed doet.

Kleine extra tip: ga niet vechten met dingen die je echt niet kunt veranderen. Sommige dingen kunnen echt niet anders. Ik kan de overleden opa van mijn kinderen niet terughalen, hoe graag ik ook zou willen dat ze hem hadden kunnen leren kennen. Maar weet dat er veel meer dingen die anders kunnen, dan je denkt. En dat jij het in je hebt om dat ook echt te doen.

Ja maar Diane…. Hoe gaan deze veranderingen in de marge me nou helpen om niet meer te verzuipen in mijn moederleven.

Big Time! Ik beloof het je. Want dit doe je niet maar 1 keer? Nee, dit blijf je doen. Maak hier 1 van je focuspunten van. Als je elke week één JA meer toelaat in je leven en één NEE uit je leven weg laat stromen, dan beloof ik je dat er megaveel gaat verschuiven in je leven.

En wedden dat als je gewend raakt aan het kiezen voor de kleine JA’s, je ook de grotere NEE’s in je leven gaat aanpakken. Zo werkt het nou eenmaal. Omdat je in de modus raakt van zorgen voor jezelf en van je leven een feestje maken.

Omdat je van jouw leven, jouw feestje gaat maken op deze manier. Omdat je leven elke week meer bij je zal gaan passen.

Ja maar Diane… Ik heb helemaal geen tijd voor meer JA’s.

Natuurlijk wel!

Laat 10 minuten nutteloze scrolltijd gaan in ruil voor 10 minuten lievelingsactiviteit. En weet dat jij het was die er voor KOOS om hier tijd voor te maken.

Laat 10 minuten wekker snoozen gaan, voor 10 minuten extra om rustig te douchen of je koffie te drinken. Voel de warme stralen over je rug lopen of het warme gouden goedje door je keel stromen en zeg tegen jezelf: vandaag KOOS ik ervoor om hiervan te kunnen genieten

Laat 10 minuten reageren op allerlei WhatsAppjes gaan, voor 10 minuten echte aandacht voor je kinderen. En geniet van wat dat doet voor jou, voor je kind en voor jullie band.

Het leven is veel te mooi om het niet ten volle te leven. Veel te mooi om het op te laten gaan aan vervelende, energieslurpende NEE’s.

Dussss….. maak die lijst, kies een mooie JA en een vervelende NEE en aan de bak! Maak je moederleven het mooiste moederleven dat je leven kunt. Voor jezelf én voor je kinderen. Want, wauw, wat een voorbeeld zal je zijn!

Lukt het je niet alleen en wil je mijn hulp? Ik heb elke maand 4 plekken voor een gratis inspiratiesessie. Je vraagt hem hier aan. Twijfel niet, gewoon doen. Je hebt niets te verliezen en heel veel te winnen.

Volg mij op
Facebook

Volg mij op Instagram

Wat maakt jouw mamaleven moeilijker dan je zou willen?

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen. Wat maakt jouw mamaleven moeilijker dan je zou willen?  Is het de verantwoordelijkheid? Is het de zooi in huis en de altijd volle wasmand? Is het de eenzaamheid, omdat je je beste vriendinnen niet meer zo vaak ziet als...

In het moederschap is er geen one size, fits all.

'Ik wil het zo graag goed doen’, zei ze. En in alles wat iemand tegen me zegt over hoe ik moeder ben, hoor ik ‘Je doet het niet goed’.  Als ik zeg dat ik 32 uur per week werk, Is er altijd wel iemand die zegt dat dat veel te veel is voor een moeder. Dat het slecht is...

En dan word ik boos.

Zaterdagmiddag. We hebben een superleuk uitje bedacht. Vooral leuk voor die jongens, want die kunnen er helemaal los.  Als we vertellen wat mijn lief met de kinders gaat doen, klinkt er gejuich. Ze hebben er zin in. Gaan in de meewerkstand want ze willen zo snel...

Luisteren naar je intuïtie is je sterkste troef als moeder.

Daar ligt hij, mijn lieve baby van 13 dagen oud. Volgeplakt met stickers en snoertjes. Gekoppeld aan de monitor. “Als er iets gebeurt, dan zien we dat meteen, mevrouw. Dus ga maar rustig slapen. Je hebt je rust hard nodig.” Maar hoe ga je slapen als je ienieminie...

Hoe kom jij aan je rust deze zomer?

Een slordige 12 jaar geleden belandde ik in een burn-out. Als donderslag bij heldere hemel. Voor mij dan. Mijn beste vrienden hadden het van mijlenver aan zien komen. Hadden me zelfs gewaarschuwd. Vaak gevraagd of het wel goed ging. Of ik niet eens moest ontspannen....

Download gratis
mijn e-book

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download mijn gratis e-book

Breng vandaag al meer rust en ontspanning in je leven! Meld je aan voor mijn e-maillijst en ontvang het gratis e-book 'Supermama is nu wel heel erg moe!'

Wat fijn dat je aan de slag wilt om de ontspannen mama te worden die je wilt zijn en de rust in je leven terug te brengen! Ik heb je een mail gestuurd waarin ik je vraag of je wilt bevestigen dat je het e-book inderdaad hebt aangevraagd. Om ongewenste spam te voorkomen. Wil je daar even op klikken? Dan ontvang je direct de link naar het e-book en kun je meteen starten!

Download mijn gratis audioserie

Wanneer je de audioserie download ga je automatisch akkoord met de privacyverklaring en ontvang je met regelmaat gratis tips en inspiratie in je inbox.

Wat fijn dat je aan de slag wilt om de ontspannen mama te worden die je wilt zijn en de rust in je leven terug te brengen! Ik heb je een mail gestuurd waarin ik je vraag of je wilt bevestigen dat je de audioserie inderdaad hebt aangevraagd. Om ongewenste spam te voorkomen. Wil je daar even op klikken? Dan ontvang je direct de link naar de audioserie en kun je meteen starten!

Mamaya Cheatsheet | Stop die sneltrein | Tips voor ontspanning

Download mijn gratis cheatsheet

Download mijn cheatsheet en ontvang regelmatig extra tips en inspiratie in je inbox voor meer rust, ontspanning en inspiratie in jouw moederleven.

Gelukt!