In order to change your life, you must change your thoughts.

apr 13, 20180 Reacties

Ik ga iets geks zeggen … Je bent zelf de reden dat je je opgejaagd, gehaast of gestrest voelt. Ook als moeder. Ook als je een drukke baan combineert met een huis vol kinderen en bijbehorende troep. Zelfs dan.

Het bewijs zit hem al in het feit dat er moeders zijn die zich heel anders voelen (bijvoorbeeld ontspannen, vrolijk en vol vertrouwen) terwijl ze ook in die cocktail van werk en gezin zitten.

Hoe kan dat? Dat komt omdat je gedachten bepalen hoe je je voelt. En hoe je je voelt, bepaalt hoe je je gedraagt.

Klinkt dat vaag? Kijk er zo naar. Stel, er is een speeltuin met een behoorlijk hoog klimrek. Het ene kind zal er op af rennen en klimt meteen tot helemaal bovenin,  terwijl het andere kind een hele poos beneden blijft staan kijken en uiteindelijk heel voorzichtig naar boven klimt (of gaat lekker iets anders doen). De situatie is voor beide kinderen hetzelfde, maar toch gedragen ze zich heel anders. Het kind dat snel naar boven klimt denkt waarschijnlijk iets van: “oh gaaf, dat kan ik en dat vind ik leuk”, voelt zich blij en enthousiast en zit binnen de kortste keren bovenin. Het andere kind denkt wellicht iets als “oei, dat is hoog, daar zou ik wel eens uit kunnen vallen, mama waarschuwt me altijd voor zulke dingen”, voelt zich bang of onzeker en klimt uiteindelijk heel voorzichtig of helemaal niet.

Zo werkt het in alle situaties en bij mensen van alle leeftijden. We gedragen ons anders in gelijke situaties omdat we er iets anders over denken en ons daardoor anders voelen.

Hierin zit een cruciale les voor alle moeders die zich graag anders zouden willen voelen: minder gestrest, minder gehaast, minder vermoeid, minder bezorgd, etc. Want wat je voelt wordt bepaald door je gedachten. Dus als je anders gaat denken, ga je je anders voelen. En uiteindelijk dus ook anders gedragen.

Afgelopen dinsdag gaf ik een workshop aan moeders die last hebben van haast en stress en daar hoorde ik een tip die ik niemand wil onthouden. Toen we het hadden over welke gedachteverandering zou helpen om minder moe en gestrest te zijn, zei een van de moeders: “Ik vond het altijd moeilijk om op de bank te gaan zitten omdat ik dan het gevoel had dat ik niks aan het doen was. Nu vertel ik mezelf: ik doe niet niks, ik laad op.”

Wat een enorme shift in gevoel levert deze gedachteverandering op! Ik doe niet niks, ik laad op. Als je denkt dat je aan het niksen bent, dan vind je jezelf al snel lui, niet productief en een tikkeltje nutteloos. Als je denkt dat je aan het opladen bent, dan zie je dat dat een essentieel moment in je dag is en dat het je helpt om straks weer alle energie te hebben voor je gezin, je huishouden, je werk of dingen die je graag doet voor jezelf. En dan zit je heerlijk op die bank en kun je echt bijtanken en opladen. Iets waar de meeste moeders op dagelijkse basis naar snakken.

Dus lieve mama’s: ga lekker op de bank zitten dit weekend, wetende dat je aan het opladen bent. Ook als het huis nog een puinhoop is, de was nog gedaan moet worden of er nog een mailtje in je inbox zit dat eigenlijk een antwoord verdient. Juist dan! Niet wachten tot alles gedaan is, maar eerst opladen zodat straks alles gedaan kan worden en jij je niet uitgeput voelt.

Ga daarnaast ook eens op zoek naar de gedachten die er bij jou voor zorgen dat je gehaast, gestrest of vermoeid bent. En kijk eens wat er gebeurt als je daar een andere gedachte voor in de plaats zet. Het kan even wennen zijn, verandering kost tijd, maar het werkt uiteindelijk supergoed.

Als je hulp nodig hebt, denk ik hieronder graag even met je mee. Voor elke belemmerende gedachte is een helpende gedachte te verzinnen. En het allerfijnste hieraan is dat je zelf de touwtjes in handen hebt. Want wat je denkt, bepaal jij.

Volg mij op
Facebook

Volg mij op Instagram

Stay Safe, Stay Sane

Hoe blijf je als moeder energiek, blij en in balans tijdens de corona-crisis?   “Dit gaan echt hele lange weken worden.”, verzuchtte mijn lief aan het begin van deze week. En ik snapte hem. We moesten, op zijn zachtst gezegd, heel even wennen aan deze bizarre...

Download gratis
mijn e-book

Download mijn gratis e-book

Breng vandaag al meer rust en ontspanning in je leven! Meld je aan voor mijn e-maillijst en ontvang het gratis e-book 'Supermama is nu wel heel erg moe!'

Wat fijn dat je aan de slag wilt om de ontspannen mama te worden die je wilt zijn en de rust in je leven terug te brengen! Ik heb je een mail gestuurd waarin ik je vraag of je wilt bevestigen dat je het e-book inderdaad hebt aangevraagd. Om ongewenste spam te voorkomen. Wil je daar even op klikken? Dan ontvang je direct de link naar het e-book en kun je meteen starten!

Download mijn gratis audioserie

Wanneer je de audioserie download ga je automatisch akkoord met de privacyverklaring en ontvang je met regelmaat gratis tips en inspiratie in je inbox.

Wat fijn dat je aan de slag wilt om de ontspannen mama te worden die je wilt zijn en de rust in je leven terug te brengen! Ik heb je een mail gestuurd waarin ik je vraag of je wilt bevestigen dat je de audioserie inderdaad hebt aangevraagd. Om ongewenste spam te voorkomen. Wil je daar even op klikken? Dan ontvang je direct de link naar de audioserie en kun je meteen starten!