Ben jij moe en gestrest omdat je stiekem de perfecte moeder probeert te zijn?

14 april 2018 | 0 Reacties

Zonder dat we ons er bewust van zijn, hebben wij moeders een plaatje in ons hoofd. Een ideaalplaatje van de moeder die we heel graag willen zijn. Je weet wat je wilt voor je kinderen. Je weet wat je belangrijk vindt in het grootbrengen van je kinderen en de band die je met ze hebt. Je weet ook wat je wilt voor jezelf, op het gebied van werk, relaties en vrije tijd.

Jij bent de moeder, die je je altijd al had voorgenomen te zijn. Kalm, rustig en met de volle aandacht bij je kinderen. Of juist enthousiast, spontaan en altijd in om iets geks met je gezin te gaan doen. Ondertussen regel je met gemak het huishouden, doe je je werk nog net zo goed als voor je die lieve spruitjes in huis had.  En dan is het ook nog de bedoeling om je vrije tijdsbesteding en sociale leven op peil te houden.

Kortom, jij weet welke moeder je wilt zijn. Of misschien beter gezegd, welke moeder je van jezelf MOET zijn. Want dat plaatje, dat is stiekem best wel dwingend. Je bent onbewust elke dag druk bezig om aan dat plaatje te voldoen. Je moet het allemaal kunnen, want zo heeft je hoofd het bedacht. En de maatschappij helpt ons een handje; het algemene beeld van vrouwen met jonge kinderen, is immers dat die hun gezin met gemak weten te combineren met werk en andere zaken. En dat we dat alleen kunnen, zonder al te veel hulp van onze familie.

Ben jij vaak erg moe en gestrest? Dan is de kans groot dat bij jou dat ideaalplaatje behoorlijk is gaan wringen. Dat hoe je hoofd het bedacht heeft, niet past bij hoe je lichaam het fijn vindt. Dat je veel meer van jezelf vraagt dan je eigenlijk aankunt. Je vindt het welzijn van je kinderen zo belangrijk, dat je je eigen welzijn uit het oog verloren bent; je staat altijd voor hen klaar.

Misschien heb je een plaatje in je hoofd van een moeder die altijd leuke en interessante dingen met haar kinderen doet. Maar daardoor ben je vaak van huis en lukt het je niet om de tijd te nemen om af en toe eens lekker niks te doen.

Of jouw ideaalbeeld is dat van een moeder die altijd supergezond kookt. Boodschappen doen en eten maken kost daardoor heel veel tijd waardoor in de knel komt met andere verplichtingen.

Of jouw ideaalplaatje is dat van een moeder die altijd thuis is bij haar kinderen. Maar je hebt een baan hebt die ook flink wat tijd kost. Om maar zoveel mogelijk tijd met je kinderen door te brengen, werk je elke avond de achterstanden weg, waardoor je nooit aan jezelf en je eigen ontspanning toe komt.

Het punt is: jouw ideaalplaatje lijkt in de verste verte niet op de werkelijkheid. Je wilt meer, beter, leuker zijn dan je in werkelijkheid bent. De lat ligt veel te hoog waardoor je nooit aan je eigen verwachtingen kunt voldoen. En dat vreet energie. Als je je hierin herkent, doe jezelf dan een plezier en laat dat plaatje los. Want het kan een venijnig ding worden, die verwachtingen die je van jezelf hebt. De lat te hoog leggen voor jezelf kan leiden tot oververmoeidheid, overspannenheid of zelfs burn-out. En daar zit je niet op te wachten. Dus laat het ideaalplaatje los. Het liefst nu meteen.

Hoe je dat kunt doen? Allereerst door jezelf een tijdje in de gaten te houden. Houd eens een paar dagen een lijstje bij met momenten waarop je merkt dat je de lat (te) hoog legt voor jezelf. Momenten waarop je merkt dat er een perfect plaatje is waar je aan wilt voldoen. Je kunt die momenten op een aantal manieren herkennen:

  • Je moet jezelf een extra zetje geven om een bepaalde activiteit te gaan doen (boodschappen doen bijvoorbeeld, of de deur uit gaan om vrienden te zien)
  • Je ervaart een dilemma (ik moet de keuken nog opruimen, maar ik wil eigenlijk zo graag even op de bank zitten en film kijken).
  • Je bent boos op of ontevreden over jezelf (ben ik wéer tegen mijn dochter uitgevallen).
  • Je bent geïrriteerd omdat je partner iets niet doet (jij ruimt ook nooit eens iets op in dit huis, je denkt alleen maar aan jezelf). Je partner is hier een spiegel voor jouw ideaalplaatje. Hij of zij doet wat jij jezelf niet toestaat.

In alle gevallen speelt er onder de oppervlakte een ideaalplaatje mee waar jij aan probeert te voldoen. Houd die momenten goed bij en noteer ook hoe je je voelt op dat moment.

Als je lijstje klaar is, kijk je welke rode draad je ziet. Welke regels heb jij allemaal opgesteld om de ideale moeder te kunnen zijn? Als het plaatje je helder is, besluit je hoe je het voortaan anders wilt doen. Hoe kan de lat naar beneden? Welke eisen mogen minder scherp? Kortom, richt je niet langer op de moeder die je vind dat je moet zijn.

Richt je in plaats daarvan op de moeder die je bent. Voel hoe het met je gaat. Voel wanneer je over je eigen grens gaat. Voel wanneer je iets doet dat niet goed voor je is. Je zult merken dat als je je aandacht daar bewust op richt, het je beter lukt om binnen je eigen grenzen te blijven. En dat je een steeds duidelijker beeld krijgt van de moeder die je echt bent en het ideaalplaatje steeds meer los kunt laten.

Ik hoop dat dit je helpt om je ideaalplaatje te ontdekken en los te laten. Zodat je gewoon de moeder kunt zijn die je bent. Ga alvast maar bedenken wat je met de energie gaat doen die vrij komt als je jezelf niet meer anders voor hoeft te doen dan je bent. Want je zult echt minder moe en minder gestrest zijn als je je eigen ideaalplaatje los weet te laten!

Laat je hieronder even weten of het lukt het plaatje te doorzien en los te laten? Ik help je ook graag als je nog vragen hebt!

Volg mij op
Facebook

Volg mij op Instagram

Wat maakt jouw mamaleven moeilijker dan je zou willen?

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen. Wat maakt jouw mamaleven moeilijker dan je zou willen?  Is het de verantwoordelijkheid? Is het de zooi in huis en de altijd volle wasmand? Is het de eenzaamheid, omdat je je beste vriendinnen niet meer zo vaak ziet als...

In het moederschap is er geen one size, fits all.

'Ik wil het zo graag goed doen’, zei ze. En in alles wat iemand tegen me zegt over hoe ik moeder ben, hoor ik ‘Je doet het niet goed’.  Als ik zeg dat ik 32 uur per week werk, Is er altijd wel iemand die zegt dat dat veel te veel is voor een moeder. Dat het slecht is...

En dan word ik boos.

Zaterdagmiddag. We hebben een superleuk uitje bedacht. Vooral leuk voor die jongens, want die kunnen er helemaal los.  Als we vertellen wat mijn lief met de kinders gaat doen, klinkt er gejuich. Ze hebben er zin in. Gaan in de meewerkstand want ze willen zo snel...

Luisteren naar je intuïtie is je sterkste troef als moeder.

Daar ligt hij, mijn lieve baby van 13 dagen oud. Volgeplakt met stickers en snoertjes. Gekoppeld aan de monitor. “Als er iets gebeurt, dan zien we dat meteen, mevrouw. Dus ga maar rustig slapen. Je hebt je rust hard nodig.” Maar hoe ga je slapen als je ienieminie...

Hoe kom jij aan je rust deze zomer?

Een slordige 12 jaar geleden belandde ik in een burn-out. Als donderslag bij heldere hemel. Voor mij dan. Mijn beste vrienden hadden het van mijlenver aan zien komen. Hadden me zelfs gewaarschuwd. Vaak gevraagd of het wel goed ging. Of ik niet eens moest ontspannen....

Download gratis
mijn e-book

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download mijn gratis e-book

Breng vandaag al meer rust en ontspanning in je leven! Meld je aan voor mijn e-maillijst en ontvang het gratis e-book 'Supermama is nu wel heel erg moe!'

Wat fijn dat je aan de slag wilt om de ontspannen mama te worden die je wilt zijn en de rust in je leven terug te brengen! Ik heb je een mail gestuurd waarin ik je vraag of je wilt bevestigen dat je het e-book inderdaad hebt aangevraagd. Om ongewenste spam te voorkomen. Wil je daar even op klikken? Dan ontvang je direct de link naar het e-book en kun je meteen starten!

Download mijn gratis audioserie

Wanneer je de audioserie download ga je automatisch akkoord met de privacyverklaring en ontvang je met regelmaat gratis tips en inspiratie in je inbox.

Wat fijn dat je aan de slag wilt om de ontspannen mama te worden die je wilt zijn en de rust in je leven terug te brengen! Ik heb je een mail gestuurd waarin ik je vraag of je wilt bevestigen dat je de audioserie inderdaad hebt aangevraagd. Om ongewenste spam te voorkomen. Wil je daar even op klikken? Dan ontvang je direct de link naar de audioserie en kun je meteen starten!

Mamaya Cheatsheet | Stop die sneltrein | Tips voor ontspanning

Download mijn gratis cheatsheet

Download mijn cheatsheet en ontvang regelmatig extra tips en inspiratie in je inbox voor meer rust, ontspanning en inspiratie in jouw moederleven.

Gelukt!