Ben je er voor jezelf, als het moederschap even lastig is?

21 juli 2020 | 4 reacties

Lieve mama, ik wil je vandaag iets vragen. Iets persoonlijks. Iets dat misschien nog nooit iemand aan jou gevraagd heeft.

 Kun jij er voor jezelf zijn? Ik bedoel, op de momenten dat je het zwaar hebt, ben je er dan voor jezelf?

Als de spagaat tussen werk en gezin net een beetje te groot wordt en je van stress en vermoeidheid niet meer weet wat je met jezelf aan moet. Ben je er dan voor jezelf?

Als je huis een puinhoop is en je met een compleet lege batterij toch de troep moet opruimen. Ben je er dan voor jezelf?

Als je kind “STOMME MAMA!” tegen je schreeuwt terwijl je juist vandaag zo je best hebt gedaan om er iets leuks van te maken. Ben je er dan voor jezelf?

Als de nachten een drama zijn. Als doorslapen verre, verre toekomstmuziek lijkt en je bijna niet in de spiegel durft te kijken omdat je bang bent voor de wallen die je te zien krijgt. Ben je er dan voor jezelf?

Kortom, als het moederschap zich even van zijn lastige kanten laat zien, ben je er dan voor jezelf?

 Vind je troost bij jezelf? Of zeg je tegen jezelf dat je je niet aan moet stellen en dat je dit gewoon aan zou moeten kunnen.

Geef je jezelf een schouderklopje voor al die dingen die je als moeder goed doet? Of krijg je een sneer van jezelf over dat ene ding dat even niet zo lekker loopt?

 Kun je in jezelf de ruimte vinden om op tijd tot rust te komen als je moe bent? Of blijf je in die sneltrein zitten omdat het lijkt dat het niet anders kan?

Kortom, ben je lief voor jezelf op de momenten dat het moeilijk is in je moederschap. Of ben je dan juist streng voor jezelf?

Je mag lief voor jezelf, mama. Het moederschap is al moeilijk en uitdagend genoeg. Daar hoef je echt geen schepje bovenop te doen door de lat enorm hoog te leggen en de hele dag kritisch op jezelf te zijn. Eis geen perfectie van jezelf. Juist niet. Doe het met wat je kunt, met wie je nu – vandaag – bent.

Vind in jezelf de ruimte om er voor jezelf te zijn. Een vriendelijk woord. Een innerlijke knuffel. Een schouderklopje. Een warm kopje thee. Een paar minuutjes om even op adem te komen. Een warm bad, een fijne ontspanningsoefening.

Het zijn allemaal dingen die je jezelf kunt geven. Juist op de momenten dat het even lastig is in je moederschap. Geef jezelf de liefde die je je kind zou geven als het een gat in zijn knie valt. Geef jezelf de liefde die je je kind zou geven als ze verdrietig en boos is na een veel te drukke dag.

Geef jezelf wat liefde, juist als het moeilijk is. Omdat het dan zoveel makkelijker is om weer verder te gaan.

Zeg eens eerlijk. Ben jij er echt voor jezelf op de momenten dat het moeilijk is? Laat het me hieronder weten. Ook als het antwoord nee is. Of eigenlijk juist dan. Ik help je graag een eindje op weg.

Volg mij op
Facebook

Volg mij op Instagram

Tips vanuit de toekomst

Wat zou je tegen jezelf zeggen, als je over 20 jaar kon terug kijken op vandaag? Huh wat? Zeg dat nog eens. Okee. Wat zou je tegen jezelf zeggen, als je over 20 jaar kon terug kijken op vandaag? Ik geloof dat ik je toch niet helemaal volg, Diane. Snap ik. Dus laat het...

Je bent niet de enige die worstelt met het moederschap!

“Het lijkt wel alsof iedereen om mij heen de perfecte ouder is.”, zei ze met wanhoop in haar stem. “Dan zie ik al die perfecte bakfietsmoeders door de stad fietsen met hun nagels strak in de lak en hun kinderen tot in de puntjes verzorgd in de bak van de fiets zitten....

Ben je er voor jezelf, als het moederschap even lastig is?

Lieve mama, ik wil je vandaag iets vragen. Iets persoonlijks. Iets dat misschien nog nooit iemand aan jou gevraagd heeft.  Kun jij er voor jezelf zijn? Ik bedoel, op de momenten dat je het zwaar hebt, ben je er dan voor jezelf? Als de spagaat tussen werk en gezin net...

Hoeveel van jezelf stop jij in je moederleven?

Wees eens heel eerlijk. In hoeverre ben je echt helemaal jezelf in jouw moederschap? Hoeveel van jezelf stop je nu in je moederleven? Geef je jezelf de kans en de ruimte om helemaal jezelf te zijn en je leven zo in te richten dat je er superblij van wordt? Iets te...

Stay Safe, Stay Sane

Hoe blijf je als moeder energiek, blij en in balans tijdens de corona-crisis? “Dit gaan echt hele lange weken worden.”, verzuchtte mijn lief aan het begin van deze week. En ik snapte hem. We moesten, op zijn zachtst gezegd, heel even wennen aan deze bizarre nieuwe...

Download gratis
mijn e-book

4 Reacties

 1. Marjolein

  Wat een eye-opener…
  mijn antwoord is ‘nee’.

  Antwoord
  • Mamaya

   Dankjewel voor je eerlijkheid en openheid. Weet dat je niet alleen bent. Fijn dat ik je ogen mocht openen ♡ Zien dat je streng bent voor jezelf op die momenten is de eerste stap naar verandering. Dus kijk maar eens goed hoe vaak en wanneer je streng bent voor jezelf. Dat verandert soms al heel veel. En geef een seintje als je verder op weg geholpen wilt worden!

   Antwoord
 2. Carlijn

  Briljante tekst!!!
  Dank
  Zal lief doen ipv streng.

  Antwoord
  • Mamaya

   Heel graag gedaan, Carlijn! Zeker lief zijn voor jezelf. Daar wordt alles fijner, makkelijker en leuker van ♡

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download mijn gratis e-book

Breng vandaag al meer rust en ontspanning in je leven! Meld je aan voor mijn e-maillijst en ontvang het gratis e-book 'Supermama is nu wel heel erg moe!'

Wat fijn dat je aan de slag wilt om de ontspannen mama te worden die je wilt zijn en de rust in je leven terug te brengen! Ik heb je een mail gestuurd waarin ik je vraag of je wilt bevestigen dat je het e-book inderdaad hebt aangevraagd. Om ongewenste spam te voorkomen. Wil je daar even op klikken? Dan ontvang je direct de link naar het e-book en kun je meteen starten!

Download mijn gratis audioserie

Wanneer je de audioserie download ga je automatisch akkoord met de privacyverklaring en ontvang je met regelmaat gratis tips en inspiratie in je inbox.

Wat fijn dat je aan de slag wilt om de ontspannen mama te worden die je wilt zijn en de rust in je leven terug te brengen! Ik heb je een mail gestuurd waarin ik je vraag of je wilt bevestigen dat je de audioserie inderdaad hebt aangevraagd. Om ongewenste spam te voorkomen. Wil je daar even op klikken? Dan ontvang je direct de link naar de audioserie en kun je meteen starten!