Als je minder denkt, krijg je meer gedaan!

apr 26, 20182 reacties

Leven gaat het makkelijkst als je er niet al te hard over nadenkt. Dat geldt voor iedereen. En dus ook voor moeders. Maar ga er maar aanstaan, als moeder die haar gezin combineert met werken. Hoe krijg je dan alles voor elkaar ZONDER er over na te denken? Krijg jij nu ook het gevoel van JA DAAAAG! Dat kan dus niet!

Ik kwam tot precies dezelfde conclusie toen onze zoon een paar dagen oud was. In de jaren voor ik moeder werd had ik het denken een heel eind afgeleerd. Dankzij een fantastische yogaleraar die me liet zien dat een mens uit veel meer bestaat dan die brei aan gedachten. Sterker nog, hij liet me zien dat het deel van ons dat schuil gaat achter die gedachten, veel dichter in de buurt komt van wie we echt zijn dan die eindeloze stroom ideeën, zorgen, gepieker en andere zaken die ons uit het hier en nu halen.

Het leven was heerlijk, met een leger hoofd. Ik kreeg veel meer voor elkaar dan toen ik nog dagelijks in de knoop zat met mijn gedachten. Ik was effectiever, creatiever, spontaner. En ik genoot vooral veel meer van mijn leven.

En toen werd ik dus moeder. En zette ik onbewust mijn denkmachine weer aan. Ik ging weer vooruit denken en was steeds meer bezig met wat er “straks” zou gebeuren. Toen ik weer ging werken, werd dat alleen maar erger. En van plannen kwam meer plannen. En van al dat plannen kwam ook haast. Haast om al die geplande zaken uit te voeren. Zodra ik wakker werd was ik in gedachten al het ontbijt aan het maken, tijdens het ontbijt deed ik in gedachten de was in de trommel. Tijdens de was, deed ik in gedachten boodschappen. En zo de hele dag door.

En weet je, daar werd ik dus doodmoe van. Ik kon echt uitgeput zijn op dagen dat ik eigenlijk alleen maar met mijn zoon had gespeeld en wat huishoudelijke taken en de boodschappen had gedaan.

Maar er waren dagen dat ik ook al die dingen deed, maar er niet moe van werd. Dan had ik aan het einde van de dag juist energie en had ik het gevoel een heerlijke dag gehad te hebben. Pas als mijn lief ’s avonds vroeg wat we dan hadden gedaan dat zo leuk was, besefte ik me dat het niet echt in de activiteiten had gezeten. Zo leuk vind ik de was en boodschappen doen nou ook weer niet. Maar er was een verschil. Tussen die dagen dat ik blij werd van wat ik deed en de dagen dat het me energie kostte en ik ’s avonds uitgeput op de bank plofte.

Dat verschil was mijn hoofd. Of eigenlijk mijn gedachten. Ik kwam erachter dat als ik de hele dag vooruit denk en steeds bezig ben met de volgende activiteit op het programma, ik aan het einde van de dag kapot ben. Op de dagen dat het me lukt om met mijn volle aandacht te zijn bij de activiteit die ik op dat moment doe, ben ik helemaal niet uitgeput. Ik krijg er juist energie van. Grappig genoeg, krijg ik ook meer gedaan dan op de dagen dat ik alles zo goed probeer te plannen. Veel meer zelfs. Zonder er bij na te denken. En als kers op de taart, heb ik ook nog eens veel meer plezier in de dingen die ik doe op zo’n dag. Wat ik ook doe. Zelfs als ik stofzuig, de vaatwasser inruim, of – welja – een poepluier verschoon.

Mijn plezier hangt dus niet af van wát ik doe, maar hoe ik het doe. Als ik de gedachtestroom laat voor wat het is en mijn aandacht richt op het hier en nu, dan is alles leuker, makkelijker en kost minder energie. Dat wist ik eigenlijk al wel, uit de jaren bij mijn yogaleraar, maar ik moest het als moeder echt opnieuw ontdekken. Zo gaat dat, met wijze levenslessen. Die leer je niet één, maar misschien wel tien keer. Ik ben blij en dankbaar dat ik deze les nog een keer geleerd heb. Want het is zoveel leuker in ons gezin, als ik mijn kop erbij houd en niet afdwaal naar alles wat er nog moet gebeuren.

Ben jij ook zo’n moeder die vooruit denkt? En zou het best eens zo kunnen zijn dat je daar een groot deel van je energie aan verliest? Probeer dan eens om je aandacht wat meer in het nu te houden. Dat is best even oefenen, dus geef niet meteen op als het je niet lukt. En begin klein. Oefen bijvoorbeeld eerst een paar dagen om je aandacht erbij te houden als je je tanden poetst. Of je handen wast. Je hoeft er niks extra’s voor te doen, juist niet. Je hoeft alleen maar op te merken wat er in het moment gebeurt. Dat je hand de tandenborstel vasthoudt en de borstel over je tanden wrijft.

Als dit je lukt, breid je het uit naar wat uitdagendere activiteiten, zoals het ontbijt klaar maken – ja, ook als je koters om je heen rennen en springen. En vergeet ook vooral niet je aandacht erbij te houden als je met je kinderen speelt. Zij vinden het heerlijk als dat je lukt. Ze voelen het verschil tussen mama-die-met-haar-gedachten-ergens-anders-is en mama-die-echt-met-volle-aandacht-met-hen-speelt. En jij voelt het ook, dat weet ik zeker.

Veel succes – het is echt de moeite waard! Laat me hieronder even weten hoe het gaat. Ook als je vragen hebt of er niet helemaal uitkomt. Ik help je graag nog een stapje verder.

 

 

Volg mij op
Facebook

Volg mij op Instagram

Hoeveel van jezelf stop jij in je moederleven?

Wees eens heel eerlijk. In hoeverre ben je echt helemaal jezelf in jouw moederschap? Hoeveel van jezelf stop je nu in je moederleven? Geef je jezelf de kans en de ruimte om helemaal jezelf te zijn en je leven zo in te richten dat je er superblij van wordt? Iets te...

Stay Safe, Stay Sane

Hoe blijf je als moeder energiek, blij en in balans tijdens de corona-crisis?   “Dit gaan echt hele lange weken worden.”, verzuchtte mijn lief aan het begin van deze week. En ik snapte hem. We moesten, op zijn zachtst gezegd, heel even wennen aan deze bizarre...

Download gratis
mijn e-book

Download mijn gratis e-book

Breng vandaag al meer rust en ontspanning in je leven! Meld je aan voor mijn e-maillijst en ontvang het gratis e-book 'Supermama is nu wel heel erg moe!'

Wat fijn dat je aan de slag wilt om de ontspannen mama te worden die je wilt zijn en de rust in je leven terug te brengen! Ik heb je een mail gestuurd waarin ik je vraag of je wilt bevestigen dat je het e-book inderdaad hebt aangevraagd. Om ongewenste spam te voorkomen. Wil je daar even op klikken? Dan ontvang je direct de link naar het e-book en kun je meteen starten!

Download mijn gratis audioserie

Wanneer je de audioserie download ga je automatisch akkoord met de privacyverklaring en ontvang je met regelmaat gratis tips en inspiratie in je inbox.

Wat fijn dat je aan de slag wilt om de ontspannen mama te worden die je wilt zijn en de rust in je leven terug te brengen! Ik heb je een mail gestuurd waarin ik je vraag of je wilt bevestigen dat je de audioserie inderdaad hebt aangevraagd. Om ongewenste spam te voorkomen. Wil je daar even op klikken? Dan ontvang je direct de link naar de audioserie en kun je meteen starten!